• 23 grudnia 2024

BOŻONARODZENIOWE TRADYCJE NAGRODZONE – PODSUMOWANIE KONKURSU KULINARNEGO I KONKURSU RĘKODZIEŁA

Koła Gospodyń Wiejskich z Wysocka Wielkiego i Sobótki zostały wyróżnione w konkursie Wielkopolskiej Izba Rolniczej dotyczącym bożonarodzeniowych tradycji. Gmina Ostrów Wielkopolski ufundowała dla nich nagrody konkursowe. Wyroby rękodzielnicze i kulinarne były tym razem oceniane online.

- k1_fotor.jpg W okresie okołoświątecznym Wielkopolska Izba Rolnicza wspólnie z partnerem: Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych zaprosiła Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia prowadzące działalność na terenach wiejskich oraz osoby indywidualne zamieszkałe na terenach wiejskich, do udziału w konkurach związanych z bożonarodzeniowymi tradycjami. Pierwszy konkurs polegał na przygotowaniu tradycyjnych świątecznych wypieków lub dań związanych z regionem i przesłaniu zgłoszenia ze szczegółowym przepisem oraz dokumentacją multimedialną przedmiotu konkursowego (zdjęciem lub filmem). Celem konkursu kulinarnego była: prezentacja bogatych tradycji kulinarnych Wielkopolski, popularyzacja tradycyjnych potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych, aktywizacja mieszkańców Wielkopolski, a także wymiana przepisów i doświadczeń. Do konkursu kulinarnego zgłosiło się 35 podmiotów, zgłaszając łącznie 40 wypieków i potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Komisja Konkursowa w składzie: Piotr Walkowski – Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Poznaniu, Beata Grelowska – Dyrektor Biura Regionalnego Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych w Poznaniu, Janina Pawełczyk – Przewodnicząca Rady Powiatowej Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Śremie oraz Michał Pawliczuk – Kierownik Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Rawiczu, ocenili nadesłane zgłoszenia. Ocenie podlegała jakość wykonania wypieku lub potrawy i sposób prezentowanego dania, nawiązanie do bożonarodzeniowych tradycji kulinarnych regionu oraz użycie do przygotowania wypieku lub potrawy produktów lokalnych. Komisja Konkursowa ze względu na duży wkład pracy uczestników postanowiła nadać tytuł laureata wszystkim 35. uczestnikom. Laureatami części kulinarnej konkursu z powiatu ostrowskiego zostali: KGW w Antoninie – za piernik staropolski długo dojrzewający i uszka z grzybami, indywidualnie Piotr Cuprych – za karpia z przygodzickich stawów w zalewie słodko-kwaśnej oraz KGW w Wysocku Wielkim – za makowiec wypiekany w kształcie gwiazdy oraz jarskie gołąbki, które zamiast mięsa zawierały grzyby z okolicznych lasów (patrz zdjęcia). - 2.jpg - gwiaz5.jpg – Nasze koło powstało niedawno, bo działamy dopiero od około roku, ale za to bardzo prężnie. Pandemia nie pozwala nam niestety na większe imprezy, ale spotykamy się w mniejszych grupach, z zachowaniem zasad sanitarnych i dzielimy się swoimi pomysłami na potrawy. Wszystkie jesteśmy już bardzo stęsknione za powrotem do normalności, kiedy będziemy mogły rozwinąć naszą działalność – powiedziała Ewa Szymańska, przewodnicząca KGW w Wysocku Wielkim. Przedmiotem konkursu rękodzieła było przygotowanie tradycyjnej ozdoby związanej ze świętami Bożego Narodzenia. Komisja Konkursowa w tym samym składzie osobowym, oceniała czy wykonane ozdoby konkursowe były przygotowane w sposób tradycyjny oraz czy wykorzystano do ich przygotowania naturalne materiały. Do konkursu rękodzielniczego zgłosiło się 37 podmiotów, zgłaszając łącznie 41 ozdób. W pierwszym etapie oceny Komisja Konkursowa oceniła czy zgłoszone ozdoby są zgodne z regulaminem konkursu. Do dalszego etapu zakwalifikowały się 34 zgłoszone prace zgłoszone przez 32 podmioty. Po wnikliwej weryfikacji wykonanych ozdób, Komisja Konkursowa postanowiła przyznać tytuł laureata wszystkim 32. uczestnikom, którzy zakwalifikowali się do etapu drugiego. Laureatami konkursu rękodzieła z powiatu ostrowskiego zostali: KGW w Wysocku Wielkim i KGW w Sobótce. Panie z Wysocka Wielkiego wykonały ekochoinkę z ozdobami choinkowymi. KGW w Sobótce przygotowało na konkurs rękodzieła ozdoby świąteczne. Były to wstążki z kulek styropianowych, na których były bombki, świeczki i inne ozdobne elementy. W wykonanie ozdób zaangażowane były dwie grupy po pięć pań. Laureaci zarówno Konkursu Kulinarnego jak i Rękodzieła otrzymali nagrody w postaci bonów konsumpcyjnych. Prezenty ufundowała również Gmina Ostrów Wielkopolski, która w ten sposób nagrodziła wyróżnione koła z terenu gminy.  

Edyta Denkowska

Read Previous

Park Tlenowy w Gorzycach Wielkich

Read Next

Konkurs fotograficzny Gdzie jest zima? rozstrzygnięty

Leave a Reply