Świąteczny czas zbliża się wielkimi krokami. W wielu sołectwach panie z KGW już dziś zdecydowały się na pieczenie aromatycznych ciasteczek. Cudowny aromat korzennych przypraw powoli rozchodzi się po całej naszej gminie.
Pierniki są nieodłącznym elementem przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Są nie tylko smacznym rarytasem ale także elementem dekoracyjnym stołu świątecznego. To symbol szczęścia i dostatku. Najsmaczniejsze są te, własnoręcznie robione, od serca. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Nie brakuje tajnych składników, które sprawiają, że smak piernika jest niepowtarzalny. Czasem to szczególny rodzaj miodu, wyjątkowa mieszanka przypraw, dodatek skórki pomarańczowej a nawet sposób wyrabiania ciasta. Kształty pierników też nie są przypadkowe. Mają swoje symboliczne znaczenie, które często wywodzi się z tradycji i kultury ludowej. Piernikowe serce to symbol miłości, serdeczności i troski. Gwiazda z piernika nawiązuje do Gwiazdy Betlejemskiej, która prowadziła Mędrców do miejsca narodzin Jezusa, symbolizuje nadzieję. Choinka symbolizuje życie oraz radość świętowania w rodzinnym gronie. Anioły z piernika przypominają o obecności opiekuńczych duchów, które czuwają nad rodziną i domem natomiast piernikowy dzwonek oznacza radość, nowinę i wezwanie do świętowania. Pierniki mogą być także doskonałym pomysłem na jadalny prezentem.
Mistrzyniami w pieczeniu pierników niewątpliwie są panie z Kół Gospodyń Wiejskich. W ich repertuarze często znajdują się przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, pełne tajemnych składników, które sprawiają, że pierniki są wyjątkowo aromatyczne i pyszne.
– Pierniczki wypiekamy co roku. Znaczną część naszych wypieków przeznaczamy na prezenty. Robimy paczuszki, upominki, prezenty na Mikołaja. Można także wcześniej złożyć zamówienie na pierniczki i gotowe już polukrowane korzenne ciasteczka nabyć za symboliczną opłatą – mówi Bernadeta Krawczyk zastępca przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Wysocku Wielkim.
Pieczenie korzennych ciastek z KGW to zazwyczaj cały rytuał. Wspólne wałkowanie, wycinanie kształtów przy pomocy tradycyjnych i nowoczesnych foremek oraz pieczenie w cieple pieca, które wypełnia całą kuchnię zapachem przypraw korzennych takich jak cynamon, imbir czy goździki. Po upieczeniu pierniki są dekorowane lukrem, orzechami, suszonymi owocami.
O zaletach wspólnego pieczenia pani Bernadeta Krawczyk, członkini KGW w Wysocku Wielkim mówi w samych superlatywach. – Wspólne pieczenie to okazja do spotkań, integracji. To tradycja, która łączy pokolenia. Można się podzielić swoimi przepisami, doświadczeniami. Miło spędzić czas. Oderwać się trochę od swoich codziennych obowiązków.
Pieczenie pierników to dla wielu Kół także sposób na promocję lokalnych tradycji i przekazywanie ich dalej. To piękny przykład, jak zwykłe pieczenie staje się elementem kultury i wspólnoty.