Startują z serami

Grupa Odnowy Wsi z Gorzyc Wielkich rozpoczęła rok nowym projektem edukacyjnym, który jest skierowany do wszystkich zainteresowanych serowarstwem. Członkowie grupy dokształcali się w trakcie warsztatów prowadzonych przez Akademię Siedliska pod Lipami.

Działające na terenie naszej gminy Grupy Odnowy Wsi doskonale realizują pokładane w nich zadania. Powstają place zabaw, urocze miejsca w miejscowościach, imprezy integracyjne. – Gorzycka grupa postawiła na edukację i promowanie zdrowego stylu życia. Chcemy zaproponować mieszkańcom Gorzyc Wielkich, ale i nie tylko serowarstwo. Własny wyrób serów jest doskonałym sposobem na podniesienie walorów domowych kuchni, ale i zdrowia – mówi Dariusz Pryczak, lider gorzyckiej grupy. – Wyrobem serów interesujemy się  już od paru lat, chcieliśmy dokształcić się i dalej dzielić wiedzą z mieszkańcami naszej wsi, ale i gminy. W trakcie warsztatów, nabyliśmy spore umiejętności i usystematyzowaliśmy wiedzę – mówi Robert Wenzel, członek Grupy Odnowy Wsi z Gorzyc Wielkich.

Robert Wenzel pokazuje ser koryciński

Biorący udział w warsztatach mogli poznać technikę wyrobu sera korycińskiego, żuławskiego, goudy, parmezanu, fety, ricotty, oscypka, camemberta.

Ser feta, na tle doskonałego chleba na zakwasie

Projekt, który jest realizowany przez gorzycką grupę, ma w swojej ofercie wiele punktów, które nie tylko skierowane będą dla jednej miejscowości. Na pewno z szerokiej oferty skorzystają mieszkańcy całej gminy.

Dariusz Pryczak podczas wytwarzania sera żuławskiego

Udział w warsztatach, które odbyły się pod Częstochową w dniach 18-19 stycznia był możliwy dzięki dofinansowaniu przez gminę Ostrów Wielkopolski. Dokształcanie prowadziła Joanna Włodarska z Akademii Siedliska pod Lipami.

 

Redaktor

Read Previous

Świat widziany oczami niewidomego – spotkanie z Sebastianem Grzywaczem

Read Next

Nowa dachówka na zabytkowym kościele w Sobótce

Leave a Reply