Mieszkańcy Czekanowa mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych, którym przyświecało hasło „Pokochaj białe owoce i warzywa”. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Czekanowie zorganizowały ciekawe warsztaty dzięki dofinansowaniu, które otrzymały z Funduszu Grantowego Dobrego Sąsiedztwa dla Ostrowa Wielkopolskiego.
11 września 2020 r. na sali wiejskiej w Czekanowie spotkali się mieszkańcy wsi, aby wziąć udział w warsztatach zorganizowanych przez miejscowe KGW. Warsztaty miały dwie części. Pierwsza z nich – teoretyczna- prowadzona przez dietetyka Małgorzatę Gruszczyńską pozwoliła uczestnikom zapoznać się z właściwościami białych owoców i warzyw i ich wpływem na zdrowie. Omówione też zostały zasady zdrowego żywienia, które obrazuje piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Uczestnicy dowiedzieli się, że spożywanie zalecanych w piramidzie produktów spożywczych i codzienna aktywność są kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Druga część spotkania wymagała od uczestników dużego zaangażowania. Na przygotowanych wcześniej stanowiskach zostały przyrządzone potrawy z białych warzyw pod czujnym okiem kucharza Tomasza Gruszczyńskiego. Zupa krem z kalafiora i gruszki podana z orzechami włoskimi, placuszki z selera, pietruszki i marchewki podane z sosem jogurtowym oraz jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych podbiły serca uczestników warsztatów.
Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy Czekanowa w bardzo zróżnicowanym wieku. Wszyscy bardzo dobrze współpracowali i wzajemnie sobie pomagali. Spotkanie było świetną okazją do integracji miejscowej społeczności.